Numarul de locuinte vandute pe piata imobiliara este unul dintre cei mai important indicatori ai pietei imobiliare, deoarece contribuie la dimensiune a pietei cat si la pretul de vanzare al acestor imobile. Ultimele 5 luni ale anului 2018 a inregistrat vanzari in scadere fata de perioadele similare ale anilor trecuti. Cauze pentru situatia de fata ar fi mai multe, printre ele numarandu-se pretul ridicat al locuintelor (foarte apropiat de nivelul din vara anului 2008), dar si cauze de natura demografice, precum imigratia in crestere sau trendul casatoriilor tarzii printre tineri. Multi dintre tinerii din ziua de azi prefer sa locuiasca in chirie si sa nu fie legati de un apartament pentru care sa plateasca rate 30 de ani. Aceasta schimbare de trend, cat si factorii mentionati mai sus au determinat un declin al pietei imobiliare. Cererea de locuinte nu a mai fost la fel de mare precum in anii precedenti, mai existand garantii disponibile pentru Programul Prima Casa chiar si tarziu in lunile de toamna.
Mai putine locuinte vandute in decembrie
Conform datelor de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in luna decembrie a anului 2018 s-au vandut doar 36190 de imobile, cu 10323 mai putine decat luna precedenta. Asta inseamna o scadere de 22.2% fata de aceeasi luna noiembrie.
Judetele cu cele mai mari si cele mai mici vanzari de imobile in decembrie 2018
In topul judetelor cu cele mai multe vanzari regasim Municipiul Bucuresti cu 6724 de imobile, judetul Ilfov cu 3891 imobile si judetul Timis cu 2101 imobile. La polul opus gasim judetele Gorj, Olt si Tulcea cu 152, 146, respectiv 140 de imobile.
Unde s-au vandut cele mai multe si mai putine ipoteci in decembrie 2018?
In ceea ce priveste numarul de ipoteci vandute in aceeasi luna decembrie 2018, comparatia se face cu luna decembrie a anului trecut. Nici acest indicator nu este prea imbucurator, deoarece constatam iarasi o descrestere de ipoteci vandute. Concret, in decembrie 2018 s-au vandut 21278 de ipoteci, cu 3593 mai putine decat in luna decembrie a anului precedent. Cele mai multe operatiuni de acest gen din decembrie 2018, s-au inregistrat in Bucuresti, Ilfov si Cluj, unde s-au acordat 4981, 1378 si 1362 de ipoteci. La polul opus gasim judetele Caras-Severin, Mehedinti, Covasna si Salaj, unde au fost acordate 71 (x2), 70, respectiv 58 de ipoteci.
Situatia vanzarilor de terenuri agricole
In privinta terenurilor agricole, cele mai multe astfel de proprietati au fost vandute in judetele Timis (599), Dambovita (590) si Arad (388).
Concluzii
Piata imobiliara arata semne de slabiciune si se poate spune ca aceasta este in declin. Tot mai putine persoane sunt interesate de achizitii imobiliare, iar dintre persoanele interesate multe dintre acestea nu se mai incadreaza in conditiile bancilor, datorita noului grad de indatorare de 40% care intra in vigoare in acest an. Exista banci care au prevazut aceasta masura si au limitat si in trecut gradul de indatorara sub 40%, potrivit agentiilor imobiliare.Anul trecut nu a fost o bataie pe fondurile din Programul Prima Casa, acest fapt fiind remarcat si in vanzarile de locuinte. In anul 2019 se asteapta ca vanzarile de locuinte sa scada, datorita inaspririi conditiilor de creditare.
Exista si orase unde scaderea de pret in ultima jumatate a anului 2018 nu s-a simtit, exemplu fiind municipiul Sibiu. Explicatiile fiind exodul mare catre Sibiu din judetele invecinate si chiar din intreaga tara, procentul scazut de somaj din zona si cererea mare de forta de munca si o alta explicatie este faptul ca preturile in Sibiu nu au crescut asa mult ca in alte orase ale tarii, pretul mediu pentru un apartament fiind de 950-1100 euro/mp util. Exista ansambluri rezidentiale in Sibiu care au loa vanzare apartamente incepand cu 36500 euro, finisate la cheie, iar rata este mai mica decat chiria, iar investitia intr-un apartament in unul din aceste ansambluri rezidentiale din Sibiu poate avea un randament foarte bun daca ulterior se inchiriaza, cerera de chirii fiind foarte mare.